h

SP maakt Zorg en bijstand Socialer in bewogen raadsvergadering

4 november 2014

SP maakt Zorg en bijstand Socialer in bewogen raadsvergadering

Afgelopen raadvergadering begon met het opstappen van Wethouder Cassee. ‘’Een verstandig besluit’’ aldus fractievoorzitter Frits Garretsen. De SP had al eerder het vertrouwen opgezegd in Cassee nadat duidelijk was geworden dat hij betrokken was bij wanbeleid, spookfacturen en andere malversaties. Tegelijkertijd stonden er belangrijke andere zaken op de agenda.

Er stonden een aantal verordeningen op de agenda, die belangrijke zaken gaan regelen voor de Jeugdzorg, Bijstand en zorg. Een bijna ondoordringbaar woud aan regels, opgelegd vanuit den Haag. De SP zorgde met een paar wijzigingen er voor dat een en ander veel socialer is.

Met het amendement ‘’liever maatwerk dan een botte bijl, wordt er niet eerst automatisch de hoogste boete gegeven aan bijstandgerechtigden, als zij bijvoorbeeld maar 1 dag te laat zijn met het geven van informatie. Ook diende de SP amendementen in om mantelzorgen in de bijstand meer ruimte te geven. Samen met de PvdA is er ook voor gezorgd dat de de norm opgerekt wordt voor bijzondere bijstaand van 100% naar 110% van het bijstandsniveau

Voor de jeugdzorg heeft de SP een betere bescherming van de privacy afgedwongen, en gaat de wethouder op aansporen van de SP zo snel mogelijk aan de slag om de bureaucratie en administratieve lastendruk te verminderen.

Met de aanpassingen van de SP hebben we de stortvloed aan maatregelen iets socialer kunnen maken, maar de SP blijft zijn hart vasthouden. De combinatie van nieuwe taken en bezuinigingen naar de gemeente kan bijna niet goed gaan.

Reactie toevoegen

U bent hier