h

Verdeeldheid bewoners Hof van Egmond vraagt om nieuw plan van Pré Wonen

5 maart 2015

Verdeeldheid bewoners Hof van Egmond vraagt om nieuw plan van Pré Wonen

Foto: SP / SP Haarlem

“Er is weinig oog voor de bezwaren die bewoners hebben”

Afgelopen weken is de SP bij Hof van Egmond deur aan deur gegaan om te onderzoeken hoe de staat was van de woningen en vooral om te horen wat bewoners vonden van de nieuwbouwplannen van woningcorporatie Pré Wonen.

Uit de reacties van 87 reguliere bewoners van Pré Wonen en 10 mensen die via Villex huren blijkt dat de verdeeldheid onder de bewoners groot is.
Frits Garretsen, fractievoorzitter SP: “De SP heeft zowel begrip voor de voor- als tegenstanders van dit plan, maar onze conclusie is dat de huidige plannen te weinig draagvlak hebben.
Er is weinig oog voor de bezwaren die bewoners hebben.”

Huidige nieuwbouwplan

Het huidige plan omvat sloop-nieuwbouw die gefinancierd wordt uit de verkoop van veertig sociale huurwoningen.
Bewoners hebben een terugkeergarantie, maar moeten rekening houden met een verhoging van de huren in de grotere nieuwbouwwoningen.
Voor bewoners die al lang in Hof van Egmond wonen kan de huur van € 320 naar € 524 per maand gaan.

Staat van de huizen

De verdeelheid onder bewoners heeft alles te maken met de staat van de huizen.
Tegenstanders zeggen dat het een kwestie is van achterstallig onderhoud, sommige huizen zijn al geholpen met alleen gevel- en funderingsherstel.
Voor hen betekent nieuwbouw onnodige huurverhogingen.
Voor de voorstanders is de huidige staat juist aanleiding om vóór de nieuwbouwplannen te zijn: zij willen af van de geluidsoverlast, vochtproblemen, scheefstaande woningen en scheuren in de muren.
Voor de SP staat voorop dat bewoners recht hebben op goede woningen, en vindt het schandalig en nalatig dat Pré Wonen niet voldoende regulier onderhoud heeft gedaan bij Hof van Egmond - zoals woningcorportaties wettelijk verplicht zijn te doen.

Schriftelijke vragen aan het College

Recentelijk stemden op een bewonersvergadering slechts 39 huurders van de 66 aanwezige stemgerechtigden in met het huidige plan.
De SP zal over de gang van zaken vragen stellen aan het College.
Zo vraagt zij het College of zij bereid is Pré Wonen aan te sporen om nu al samen met bewoners te werken aan een alternatief plan met meer draagvlak.
“Een goede samenwerking kan allerlei onwenselijke vertragingen voorkomen”, benadrukt Garretsen, “en dat is zowel in het belang van Pré Wonen als de bewoners.”

Reactie toevoegen

U bent hier