h

SP motie “bezwaar maken is een recht” met algemene stemmen aangenomen

4 april 2015

SP motie “bezwaar maken is een recht” met algemene stemmen aangenomen

De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdag 2 april de motie van de SP over de thuiszorg met algemene stemmen aangenomen.
Iedere Haarlemmer die gekort wordt op het aantal uren thuiszorg kan nu bezwaar tegen deze korting maken.

Door de bezuinigingen op de thuiszorg krijgen alle cliënten van de thuiszorg vanaf 1 januari een zogenoemd keukentafelgesprek met de thuiszorgaanbieder.
Over het algemeen worden zij dan flink gekort in het aantal uren.
Aan het eind van het gesprek wordt de cliënten dan gevraagd om een formulier te ondertekenen dat zij akkoord gaan met de korting op het aantal uren.
Veel mensen ondertekenen omdat zij bang zijn anders helemaal geen huishoudelijke hulp meer te krijgen.
Door het aannemen van de motie krijgen deze cliënten nu een besluit van de gemeente waarin de korting is opgenomen en kunnen zij alsnog bezwaar maken.

Ook de mensen die het formulier weigerden te ondertekenen konden geen bezwaar maken. Ambtenaren van de gemeente gaan nu eerst met deze cliënten in gesprek.
Mochten de ambtenaren het met de cliënt eens zijn en niet met de thuiszorgaanbieder dan wordt de korting geheel of gedeeltelijk ongedaan gemaakt.
Als de ambtenaren het wel met de door de thuiszorgaanbieder opgelegde korting eens zijn dan krijgen ook deze mensen een besluit van de gemeente. Zo krijgen ook deze Haarlemmers het recht om bezwaar te maken.

De SP wees de wethouder erop dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) iedere inwoner van Haarlem dat recht geeft.
De gehele raad was het deze keer met de SP eens.

Frits Garretsen, fractievoorzitter SP Haarlem

Reactie toevoegen

U bent hier