h

GEMEENTE HAARLEM GAAT PGB-GELD VOORSCHIETEN

27 mei 2015

GEMEENTE HAARLEM GAAT PGB-GELD VOORSCHIETEN

SP-Raadslid roept PGB-houders op zich te melden bij gemeente

De Haarlemse gemeenteraad heeft – op initiatief van de SP – zich afgelopen week solidair verklaard met de zorgverleners die soms al vanaf januari geen PGB-geld meer ontvangen. Onder het motto “Van Rijn schiet niet op, dus schiet het voor!” diende Jolande van Ketel, raadslid van de SP-fractie, een motie in met het verzoek aan het college om geld voor te schieten als de Sociale Verzekeringsbank niet over de brug komt. De motie werd door de hele raad gesteund.

Tragische situaties

Vanaf januari lopen de PGB-betalingen via de Sociale VerzekeringsBank (SVB), maar dat gaat helemaal niet goed. Ook in Haarlem zijn tragische situaties bekend. Mensen ontvangen niks of onregelmatig. “Ik ken tientallen verhalen”, vertelt Jolande van Ketel, “bijvoorbeeld die van Stefanie, 26 jaar oud, die al 5 maanden geen geld meer heeft ontvangen, maar wel uit loyaliteit elke week 3,5 uur blijft werken bij een oude dame.” Ook schetst ze het verhaal van Sander, die twee zoons heeft, allebei PGB-houder. Na maanden van gebel en gemail met de SVB heeft zijn ene zoon vanaf april eindelijk geld ontvangen, maar zijn andere zoon tot op heden niet. Dit kan leiden tot grote problemen: mensen raken in de schulden of krijgen conflicten.

Geen meldingen

Hoewel een groot landelijk probleem, valt het - als we wethouder Van der Hoek (Welzijn & Zorg) mogen geloven - in Haarlem allemaal wel mee. Er waren zogezegd geen meldingen en ze zaten er bovenop, aldus wethouder Van der Hoek. Jolande van Ketel heeft daar wel een verklaring voor: ”Mensen hebben zich alleen in het begin bij de gemeente gemeld, maar zij werden toen doorverwezen naar de Sociale VerzekeringsBank. Zo heeft de gemeente hen uit het zicht verloren.”

Actief benaderen

Van Ketel roept de gemeente op om PGB-houders, waarvan de gemeente adresgegevens heeft, actief te benaderen: ”Stuur ze een brief om ze te laten weten dat de gemeente bereid is het geld voor te schieten. Dat kan zoveel problemen schelen.” Daarnaast roept ze PGB-houders op zich te melden bij de gemeente, want bij de SVB schiet het nog niet erg op. Mensen die op geld wachten moeten het doen met het standaardzinnetje: “Beantwoorden duurt waarschijnlijk langer dan de vijf dagen die u van ons gewend bent.. en nogmaals: de uitbetaling is gegarandeerd.”

Reactie toevoegen

U bent hier