h

Kadernota: Stop met doorschuiven problemen!

27 juni 2015

Kadernota: Stop met doorschuiven problemen!

Afgelopen week werd in de gemeenteraad de nota behandeld, waarin de kaders voor het beleid
en financiën voor 2016 en daarna werden gesteld. Fractievoorzitter Garretsen: ,,
De bezuinigingen van het Rijk worden over de schutting gegooid en komen terecht bij zorgbehoevende ouderen en gehandicapten. De leuzes van dit college Samen doen en Eigen Kracht kunnen beter worden vervangen door de slagzin: “zoek het maar uit!’’

De gemeente liet en laat de bewoners van de Groene linten en van het Hof van Egmond in de kou staan. Neem mevrouw Waterman van 78 jaar uit de Hof van Egmond. Zij heeft een bruto inkomen van 22.000 euro per jaar en krijgt dus geen huurtoeslag.
Haar huur wordt verdubbeld van 320 naar ruim 640 euro en kan deze nieuwe huur niet meer opbrengen. Het college weigert om deze mevrouw financieel te helpen. Projectontwikkelaar of de woningcorporatie worden serieuzer genomen dan de Haarlemmers zelf die in hun belang werden getroffen.

De kadernota was vooral gevuld met toekomstige gaten in de begroting. Tijdens de behandeling bleek er alweer een tegenvaller van meer dan drie Miljoen te zijn.
Het verbaast de SP dan ook hoogst dat er geld geleend gaat worden voor prestigeprojecten als de Dolhuysbrug, terwijl we überhaupt geen geld hebben om deze te kunnen onderhouden. Uiteindelijk wordt de begroting passend gemaakt met bijstandsgeld, over de ruggen van de meeste kwetsbaren heen.

Fractievoorzitter Garretsen: ,,De coalitie heeft duidelijk oogkleppen op. Tegenvaller na
tegenvaller komt binnen, maar er is geen enkele bereidheid om te kijken hoe we sneller de financiën op orde kunnen krijgen. De SP werd hard aangevallen op het voorstel om te onderzoeken hoe we binnen 10 jaar uit de financiële ellende kunnen komen. De coalitie laat het allemaal maar op zich af komen, wie dan
leeft, wie dan zorgt. Resultaat is dat de problemen doorgeschoven worden.  De SP kijkt liever met een open blik naar de financiën, en roept op te stoppen met het uitgeven van geld wat we niet hebben aan zaken die niet nodig zijn. ’’

Het coalitieprogramma spreekt over gedeelde verantwoordelijkheid van bestuur en bewoners. Het valt op dat het de gemeente en bewoners juist op afstand zet. Zo heeft de gemeente een wettelijke opdracht om voor huishoudelijke ondersteuning een maatwerkvoorziening te leveren. Je zou verwachten dat de gemeente dit of een zaak vindt van groot maatschappelijk belang en de uitvoering zelf ter hand neemt. Of, in het geval van uitbesteding, in elk geval de inwoners van Haarlem en zeker de inwoners waar het hier omgaat, de zorgbehoevende ouderen er bij betrekt. De slagzin van dit college is toch Samen Doen. Maar nee, de gemeente gooit het op de markt, en de inwoners zelf krijgen niets te zeggen over het hoe en wat.

Reactie toevoegen

U bent hier