h

Tolerantie onder druk door vluchtelingen?

25 oktober 2015

Tolerantie onder druk door vluchtelingen?

Rob de Jong, fractievoorzitter van de VVD, stelt dat we intolerantie importeren.
Hij slaat daar mee de plank mis. Wie bommen zaait zal vluchtelingen oogsten. Als SP kunnen we fervent tegenstander van Nederlandse inmenging in Irak en Afghanistan zijn, dat ontslaat Nederland niet van de verantwoordelijkheid die het hierin heeft. Tolerantie zonder solidariteit is niets anders dan asociale onverschilligheid.

In repliek stelt Jeroen Fritz, fractievoorzitter van de PvdA, dat we door open te staan voor migratie onze open en tolerante samenleving uiteindelijk sterker en weerbaarder maken. Dat gaat echter allerminst niet vanzelf. Zeker niet wanneer we, lang voor de grote stroom vluchtelingen, structureel schaarste hebben gecreëerd in basisbehoeftes als wonen en zorg. En deze ondermijning van solidariteit, en daarmee tolerantie, heeft zeker niet alleen zijn oorsprong

in het

VVD -PvdA kabinet. Ook in Haarlem

subsidieert

de PvdA de sloop van sociale huurwoningen . Ook in Haarlem staat de PvdA toe dat de thuiszorg wordt uitgekleed.

Meer dan zes jaar wachten op een sociale huurwoning. Jaren wachten terwijl door de hele stad heen sociale huurwoningen worden gesloopt, om te worden vervangen door huizen die je nooit zal kunnen betalen. Geconfronteerd met dure kosten voor een zorgverzekering, voor steeds minder zorg. Geconfronteerd worden met rijken die steeds rijker worden, terwijl in je omgeving de armoede groeit.

En dan geconfronteerd worden met asielzoekers, die alleen door hun hand op te houden voor mogen dringen. Vluchtelingen die nog niks voor het land betekend hebben. Je hoeft niet een vreemdelingenhater te zijn om daar enorm kwaad om te worden. Een terechte woede.

De intolerantie in onze samenleving die importeren we niet, die hebben we gemaakt. De afgelopen decennia heeft onze samenleving klap na klap gekregen. Alleen de bovenlaag van de samenleving is er op vooruitgegaan. Dat terwijl alle sociale voorzieningen, waaronder woningbouw en zorg, stelselmatig worden uitgekleed.

Zowel de VVD als de PvdA moeten de opdracht aan ons, aan de politiek, serieus nemen. Is dat het bewaken van de tolerantie? Ja. Doe je dat door de grenzen dicht te zetten? Nee. Dat doe je door de voorwaarden te scheppen waarbij alle mensen krijgen waar ze recht op hebben.

Stoppen met slopen, verkopen en liberaliseren van sociale huurwoningen, en beginnen met bouwen van nieuwe betaalbare woningen. Stoppen met het afbreken en vermarkten van de zorg, en beginnen met de (weder)opbouw van een zorgstelsel waar we trots op kunnen zijn. Stoppen met het vergroten van de kloof tussen arm en rijk, en bouwen aan een samenleving waar iedereen naar draagkracht meebetaalt aan voorzieningen die zorgen voor een sociale tolerante samenleving.

--

Anne Feite Bloem
Gemeenteraadslid SP Haarlem
Tel: 0618568965

Reactie toevoegen

U bent hier