h

SP gaat voor een meer sociale en solide begroting

15 november 2015

SP gaat voor een meer sociale en solide begroting

Ook dit jaar kon de SP niet instemmen met de begroting van de gemeente Haarlem.
Deze is niet in balans, en er wordt niet voldoende gekozen voor de mensen die dit het hardste nodig hebben.
De SP deed onder andere voorstellen tegen de kostendelersnorm, voor meer sociale huurwoningen (betaalbaar én duurzaam), meer inspraak bij onderhoud, met een sluitend huishoudboekje.

De meerjarenbegroting is voor het tweede jaar op rij niet sluitend, het begrotingsjaar 2015 is met een kunstgreep sluitend gemaakt, het structureel tekort op de uitgaven in het sociaal domein (bijvoorbeeld thuiszorg en jeugdzorg)wordt uit de reserve gedekt.
De inflatie is te laag berekend en een paar bezuinigingen zijn nog niet echt ingevuld.
Het kasstroomplafond knelt door een toenemende onderhoudsvoorraad.

Fractievoorzitter Garretsen: ,,De SP is voor het maatschappelijk socialisme, niet voor het staatssocialisme.
Een grote overheid is niet per definitie de remedie voor alle kwalen. Maar hoe groot de overheid ook is, taken die de verantwoordelijkheid van de overheid zijn, behoren behoorlijk en betrouwbaar te worden uitgevoerd. ’’
De gemeente is bij de thuiszorg niet de betrouwbare overheid geweest die zij volgens de SP behoort te zijn. Bij veel mensen is het aantal uren op de huishoudelijke hulp drastisch gekort.
Uit onder meer de rechtszaak die de FNV heeft aangespannen tegen de gemeente Haarlem is duidelijk geworden dat het opstellen van ondersteuningsplannen vooral bij Viva een wassen neus is geweest.

De afdeling sociale zaken heeft één medewerker op de 275 bijstandsgerechtigden.
De nadruk wordt gelegd op de instroom, die moet zo laag mogelijk worden gehouden.
De mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt krijgen echter te weinig of geen aandacht.
Eén gesprek naar aanleiding van het invullen van de aanvraag voor bijstand daar houdt het te vaak mee op. Er is weinig budget voor re-integratie en scholing, de gelden beschikbaar voor het minimabeleid blijven te vaak onbenut.
Het re-integratiebudget is met ingang van 2018 zelfs uitgeput.
Haarlem behoort bij de vijf slechtste gemeenten boven de 100.000 inwoners voor wat betreft de uitstroom. Gemiddeld vindt in Nederland één op de acht bijstandsgerechtigden per jaar werk, in Haarlem één op de veertien.
Fractievoorzitter Garretsen: ,, Uiteindelijk willen we toe naar een persoonlijk contact met de uitkeringsgerechtigde van minimaal één keer per jaar. ’’ Moties van de SP om de mantelzorgboete (kostendelersnorm) en het persoonlijke contact te vergroten bij de sociale dienst werden aangenomen.

De SP vindt dat we moeten stoppen met het subsidiëren van de sloop van betaalbare sociale huurwoningen. Alleen dan gaat de huidige vluchtelingenstroom niet ten koste gaan van Haarlemmers, die gemiddeld zes jaar moeten wachten op een sociale huurwoning.
Hoe gaat het college deze opgave anders oplossen? Moties van de SP college hiertoe opriepen, en hierbij financiële transparante te krijgen werden aangenomen.

Bij beheer en onderhoud wordt het geld niet uitgegeven. De prop aan werkvoorraad wordt steeds groter en gaat knellen in de begroting.
Mensen gaan bij de SP voor stenen.
Maar noodzakelijk onderhoud dat is afgesproken moet wel gebeuren met goede inspraak.

Fractievoorzitter Garretsen: ,, De SP is solidair met alle Haarlemmers en met de vluchtelingen.
Én durft de keuzes te maken die hierbij horen.
Kiezen voor opvang van vluchtelingen, mét inspraak van omwonenden.
Kiezen voor goede woningen, thuiszorg, jeugdzorg en onderwijs.
Kiezen voor minder sloop en scootersubsidie.
Kiezen voor minder geldverkwistende marktwerking.
Alleen dan maken we van een wankel evenwicht in een financieel solide en maatschappelijk sociaal Haarlem.

Reactie toevoegen

U bent hier