h

Wist je dat..

Veel gestelde vragen en antwoorden

Zie ook de Hulpdienst-pagina
(voor o.a. welke gemeentes vallen onder deze SP-afdeling)

Sluit je aan bij een vakbond
• Het is zo belangrijk dat werknemers zich organiseren. Zeker in deze tijden van extreem neoliberaal kapitalisme, waarbij bezuinigingen en steeds hogere winsten voor bedrijven, belangrijker worden gevonden dan eerlijke lonen. Als er inflatie is en alles stijgt: omzetten, inkoop, verkoop, winst etc. dan mogen de loonkosten toch ook wel diezelfde stijging hebben? Werkgevers en aandeelhouders bedenken graag smoesjes om dat niet te doen, terwijl de winsten maar blijven stijgen. Vakbonden kunnen dan opkomen voor wat wel eerlijk is voor de medewerkers. Wat overigens bizar is, want in België is het wettelijk geregeld dat de lonen minstens met de inflatie meegaan. Om de vakbonden te steunen, is het dan wel belangrijk daar lid van te zijn. Hoe meer mensen lid zijn, hoe sterker de vakbond staat en hoe betere resultaten de vakbonden dan ook kunnen afdwingen.
Zie bijvoorbeeld de site van de FNV.

Meldpunt Stap-budget
Meldpunt Stap-budget op sp.nl

Wooncrisis meldpunt
Woonbond meldpunt-jongeren-en-starters (Wooncrisis)

Zie ook https://haarlem.sp.nl/wonen

Actief met de SP (leden voor leden)
Vraag: Is het mogelijk dat ik me zinvol kan inzetten voor de SP?
Antwoord: Ja zeker, de SP draait voor een heel groot deel op vrijwilligers wat dan ook zeer gewaardeerd en welkom is. Het is handig als je dan ook al lid bent, maar eerst kennis maken kan eventueel ook. Je interesse om je meer actief te willen inzetten, kun je via dit formulier doorgeven of stuur een mailtje naar haarlem@sp.nl
Heel leuk als we van je horen.  : )

Bewonerscommissie
Vraag: Kunnen huurders zich ook verenigen net als een VvE voor kopers?
Antwoord: Ja, in een wooncomplex kunnen huurders hiervoor een zogenaamde Bewonerscommissie (BC) oprichten. Een ietwat vreemde benaming, omdat eigenaren ook bewoners kunnen zijn. Maar in een wereld van verdeel-en-heers, is de VvE dus voor eigenaren en de eventuele BC voor huurders. De BC is het groepje mensen (commissie van bijvoorbeeld 5) die dan hun best doen de belangen van alle medehuurders zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Dit recht hebben huurders gebaseerd op de overlegwet en woningwet. Huurdersverenigingen (zoals de Waakvlam) adviseren ook dat huurders zich organiseren via een BC.
Voor meer informatie hierover zie o.a.:
• op de site van de Woonbond *
• op de site van de Rijksoverheid
• op de site van de Waakvlam
• op de site van de Huurcommissie *
(* ook informatie over o.a. huurmaximum o.b.v. het puntensysteem en
als achterstallig onderhoud en/of lood in 't water, huur omlaag tot 30%)

Huurdersverenigingen
De 3 grote in Haarlem zijn:
De Waakvlam (van Ymere)
Bewonersraad Elan Wonen (van Elan Wonen)
Bewonerskern Pré Wonen (van Pré Wonen)

 
Kinderen een goed gebit (SPaartip)
Vraag: Is het mogelijk dat je kind een goed en verzorgd gebit kan hebben, zonder dat dat al te veel geld hoeft te kosten?
Antwoord: Ja zeker, sterker nog, dat hoeft helemaal geen geld te kosten. Tot 18 jaar (dus t/m de dag voordat je kind 18 wordt) worden de tandartskosten voor het kind namelijk vergoed vanuit de basis ziektekostenverzekering van één van de ouders. Daarvoor moet dan wel initiatief worden genomen om dat dan zelf te declareren.

Wet langdurige zorg (SPaartip)
Mijn beide (hoogbejaarde en dementerende) ouders zijn in december 2021 naar een woonzorgcentrum verhuisd waar zij 24/7 toezicht hebben. Zij hadden beide een goede aanvullende verzekering van ca. €30,- per mnd.pp. Bij toeval ontdekte ik dat er bij opname in een zorgcentrum in de meeste gevallen geen aanvullende verzekering nodig is, omdat alle benodigde zorg vanuit de wlz (wet langdurige zorg) wordt vergoed. Het is wel zaak dat je de aanvullende verzekering voor 31 december opzegt, omdat je anders er weer een jaar aan vast zit.
Ik was gelukkig nog net op tijd en heb zodoende ruim €700,- bespaard, welk bedrag anders voor niets naar de zorgverzekeraar zou zijn gegaan.

Gratis rechtsbijstand (voor kinderopvang gedupeerden) (SPaartip)
Klik hier naar het NOS-artikel

 
Politieke websites
www.tweedekamer.nl
www.rijksoverheid.nl
www.overheid.nl
www.haarlem.nl
gemeentebestuur.haarlem.nl

 
SP-logo
Vraag: Staan er een gestileerde tomaat en ster in het SP-logo?
Antwoord: Ja, in het kroontje van de tomaat is ook een ster te zien. Deze staat symbool voor solidariteit, de zogenaamde solidariteitsster.
 
Sterren komen wel meer voor in logo's en op vlaggen. Denk bijvoorbeeld aan het logo van Heineken, vlaggen van Europa, Amerika, Turkije, China, Nieuw-Zeeland, etc.
 
Naast letters, groente, fruit en/of sterren komen in logo's op vlaggen, kleding, petten etc. ook wel andere figuren voor, zoals bijvoorbeeld van dieren, bloemen, schilden, handen, gebouwen, de maan(sikkel), de zon, gereedschap etc.
 

 

Drukwerk van een politieke partij in de brievenbus zonder Ja-sticker
(of met nee-nee-sticker)
 Vraag: Mag dit?
Antwoord: ja, voor meer hierover zie op o.a. www.haarlem.nl/ja-ja-sticker.
In het kort:
• de aan‑/afwezigheid van dergelijke brievenbusstickers is van toepassing op huis‑aan‑huisbladen en ongeadresseerd reclamedrukwerk (van commerciële organisaties).
• o.a. uitingen van vrijwilligersorganisaties en niet commerciële organisaties vallen niet onder ongeadresseerd drukwerk.
Een nee-nee-sticker kan wel eens over het hoofd worden gezien, maar politiek informeren en geïnformeerd mag en is een democratisch recht.

Als je verder nog vragen hebt, mail deze dan gerust naar haarlem@sp.nl
Bedankt voor het lezen en nog een fijne dag of avond,
SP Haarlem  : )

U bent hier