h

SP enquête onder agenten: sluiten politiebureaus door minister Opstelten is onverantwoord

9 maart 2015

SP enquête onder agenten: sluiten politiebureaus door minister Opstelten is onverantwoord

Minister Opstelten, de minister van Onveiligheid en Justitie, wil in het land 200 van de 400 politiebureaus sluiten. Zo heeft hij besloten een van de drie bureaus in Haarlem te sluiten en een ander bureau te degraderen tot een steunpunt. Ook het politiebureau van Bloemendaal zal worden gesloten en het bureau in Heemstede wordt een klein steunpunt. Tenminste als het plan van Minister van Onveiligheid en Justitie doorgaat, zoals hij onlangs in een brief aan Tweede Kamer heeft aangekondigd.

Enquête SP onder agenten

Uit een enquête van de SP onder de politie in de Eenheid Noord-Holland blijkt dat driekwart van de agenten het sluiten van politiebureaus onverantwoord en riskant vindt. Zo geeft een agent aan dat ‘alles wat opgebouwd is in het goede contact met de buurt en burgers daarmee weer verloren gaat’. Frits Garretsen, fractievoorzitter SP Haarlem: “Van de 140 agenten in Noord-Holland die reageerden is 74 procent tegen deze bezuiniging. Zij vrezen voor de veiligheid van de inwoners in Noord-Holland en ook willen zij voorkomen dat de politie verder van de burger af komt te staan.”

Aanrijtijden en noodmeldingen

Uit de enquête komt ook naarvoren dat agenten het onverantwoord vinden dat aanrijtijden verder zullen oplopen. In 2013 was de politie in een kleine 91% van de gevallen binnen de voorgeschreven aanrijtijd van 15 minuten ter plekke bij een spoedmelding (in 3299 van 3633 gevallen). Een spoedmelding wordt gedaan bij mogelijk levensbedreigende situaties, dit geldt voor burgers, maar ook voor agenten ter plekke die te lang op versterking moeten wachten. Een agent zegt daarover: “Hoe verder de thuishaven is gelegen, hoe dichter je daarbij in de buurt blijft rijden. (...) Dus verre gebieden komen niet aan de beurt.”

Opheldering burgemeester over risico’s

Deze bezuiniging is in overleg met de regioburgemeesters voorgesteld. Voor de regio Noord-Holland is dat Bernt Schneiders, tevens ook de huidige burgemeester van Haarlem. De SP-fractie vraagt opheldering over het standpunt van de burgemeester om politiebureau’s te sluiten en/of om te vormen tot steunpunten. Ook vraagt de SP de burgemeester welke invloed hij denkt dat deze aangekondigde bezuiniging heeft op aanrijdtijden en contact tussen burgers en politie. Frits Garretsen: “Zowel de veiligheid van bewoners als politie-agenten zelf is in het geding. We zijn naar benieuwd naar het antwoord van de burgemeester welke risico’s hij nog aanvaardbaar vindt.”

Reactie toevoegen

U bent hier