h

Staatscommissie Rechtsstaat doet 10 aanbevelingen voor herstel van vertrouwen

10 juni 2024

Staatscommissie Rechtsstaat doet 10 aanbevelingen voor herstel van vertrouwen

Dit zag 'k op linkedin voorbijkomen. Dank Hugo voor je bericht hierover.
Vandaag (10 juni 2024) is een rapport van de Staatscommissie Rechtsstaat uitgekomen, met als conclusie "De rechtsstaat werkte en werkt voor veel mensen niet zoals beloofd." Het rapport bevat 10 belangrijke aanbevelingen voor vertrouwensherstel, waaronder een wel zeer opmerkelijke en fundamentele, namelijk:
• Aanbeveling 5: Schrap het toetsingsverbod uit de Grondwet.
(links naar het rapport: hier of hier)

Artikel 120 van de Grondwet, ook het laatste artikel in de Grondwet, het zgn toetsingsverbod betekent dat beleid en wetten niet aan de Grondwet hoeven te voldoen, omdat het verboden is om dat te toetsen. Terwijl ieder ander zich aan de (Grond)wet moet houden, geldt dit dus niet voor de regering.

Inmiddels blijkt dat het niet houden aan de Grondwet door de opeenvolgende regeringen onder leiding van de VVD rampzalige gevolgen heeft gehad voor veel Nederlanders. Een bekend voorbeeld is natuurlijk hoe veel toeslag-ouders in het Toeslagen schandaal kapot zijn gemaakt door onze eigen overheid, daar is al veel over geschreven. Maar ook de Wooncrisis en Zorgcrisis zijn een gevolg van het negeren van de Grondwet. Een burger heeft bijvoorbeeld een fundamenteel recht op toegang tot Zorg en recht op een dak boven het hoofd. Toch kozen deze regeringen keer op keer voor het steeds verder verkleinen van de sturende rol van de overheid, met een blind vertrouwen in marktwerking. Terwijl les 1 bij economie is dat een markt gaat over winst maken en niet om zoveel mogelijk klanten tevreden te stellen. Als de regering zich aan artikel 22 van de Grondwet had gehouden waren o.a. volkshuisvesting, bejaardenhuizen en zorg niet afgebroken. Een woning is nu voor velen niet meer te betalen, de dakloosheid is hoger dan ooit en degene die zorg nodig heeft kan extra betalen voor een behandeling in een privékliniek of sluit achteraan op een ellenlange wachtlijst. Ook basisvoorzieningen als het Openbaar Vervoer op het platteland zijn afgebroken en bij veel gezinnen is het ‘s winters bitterkoud in huis omdat de energierekening onbetaalbaar is. Met respect voor de Grondwet zou er vanuit de overheid beter gestuurd zijn op betaalbare basisvoorzieningen voor iedereen. (bestaanszekerheid)

Wat nu belangrijk is, is of en wanneer de aanbevelingen uit het rapport dan zullen worden overgenomen. Laten we hopen zo snel mogelijk. Want het vertrouwen van de burger in de overheid zal pas herstellen als de overheid het welzijn van haar burgers weer op de eerste plaats zet.

( zie ook https://haarlem.sp.nl/wonen )

U bent hier