h

Koopkrachtbehoud voor iedereen

22 juni 2022

Koopkrachtbehoud voor iedereen

Nationaliseer onze energie, teken de volkspetitie.
Stop de koopkrachtcrisis, Nu is het genoeg!
Kosten omlaag Lonen omhoog, Kies voor vrijheid.

Klik op onderstaand plaatje om direct door te gaan naar de landelijke pagina hierover, of lees nog even verder:

PrinsjesdagProtest in Den Haag 17-9-2022
PrinsjesdagProtest in Den Haag 17-9-2022

En dan opeens is er de inflatie, dat wat de EU (Europese Unie) al zo lang wilde en waar de ECB (Europese Centrale Bank) zich al zo lang voor heeft ingezet. Nu de droom van de EU aan het uitkomen is en dit vrijwel iedereen zwaar dupeert, doen de EU en aangesloten regeringen alsof ze heel verbaasd zijn en buitelen ze over elkaar heen om te framen dat het door andere factoren komt: energieprijzen, grondstofprijzen, voedselprijzen, Poetin, China, corona, stikstof, CO2, schaarstes, migratie, klimaat etc.
Maar wie oplet weet dus beter. (zie onderaan deze pagina voor de bijlages)

In 2011 werd Goldman Sachs bankier Mario Draghi, voorzitter van de ECB, waarna hij direct begon met het extra drukken en in omloop brengen van vele honderden miljarden euro's binnen de Euro-landen. Bijna 9 jaar liet de EU hem zijn gang gaan, in 2019 werd hij opgevolgd door zakenvrouw Christine Lagarde. Inmiddels heeft de ECB 2400 miljard euro op deze wijze extra in omloop gebracht. Tegenover elke extra euro in omloop gebracht staat een euro schuld, door de rente op die schuld op 0% te houden is al het extra geld gratis. Negatieve rente brengt zelfs dat niet eens alles hoeft te worden terug-betaald, maar blijkt erg onwenselijke effecten te hebben (o.a. hyperinflatie). Dat die schuld ook nog eens een keer moet worden terugbetaald vond de ECB geen probleem, omdat met gehoopte inflatie de schuld dan toch wel minder waard zou worden. Dat klonk de EU als muziek in de oren. Maar, dit geld is helemaal niet gebruikt om eerlijk over alle EU‑inwoners te verdelen, maar voor het opkopen van “slechte leningen”. Lees: Betaald aan banken die risicovolle leningen waren aangegaan en aan failliete financiële producten, waar ze eerder heel veel geld mee hadden "verdiend" en waar steeds de belastingbetalers weer voor mogen opdraaien. Waarom wordt deze werkwijze toch in stand gehouden, mede door de EU?

Spaarders die wel wat rente op hun zuur verdiende centen zouden mogen ontvangen, kwamen en komen nog steeds bedrogen uit. De rente werd kunstmatig 0% en soms zelfs negatief gemaakt, waardoor heel veel mensen als een malle hun spaargeld massaal in aandelen en huizen gingen stoppen, met explosieve en absurd grote prijsstijgingen daarvan tot gevolg, helemaal geen echte extra bedrijvigheid van de economie. Daarmee heeft de EU, mensen die al aandelen, een huis en/of meerdere huizen hadden, dus nog eens extreem rijker gemaakt. En de rest, zonder koophuis of aandelen, daarmee dus extreem benadeeld.

Ook eenvoudige koophuizen zijn inmiddels onbetaalbaar voor grote groepen werkende EU‑inwoners. In Nederland komt daar nog het probleem bovenop dat het stelsel van sociale huurwoningen door opeenvolgende kabinetten Rutte al vakkundig was afgebroken, waardoor woningcorporaties niet, zoals voorheen, voldoende huizen konden bijbouwen om de stijgende vraag bij te houden. Bijvoorbeeld in plenair debat van 20 juni 2013 over huizenprijzen, werd de toepassing van "sturen op schaarste" genoemd. Waarbij argumenten als "vrijheid" en "stikstof" maar al te graag worden gebruikt om vergunningen en doorlooptijden te traineren. Gevolg: o.a. extreem lange wachttijden voor "sociale huur" en extreem hoge huren in de "vrije sector" onder het motto “wie geen andere woning kan vinden, betaalt toch wel de hoofdprijs”. Gevolg: Werkende Nederlandse jongeren kunnen ook niet meer het ouderlijk huis verlaten, jonge stellen moeten hun kinderwens uitstellen en gescheiden partners komen op straat te staan, al dan niet met kinderen. Het aantal daklozen in Nederland is groter dan ooit, ondanks dat een dak boven je hoofd een mensenrecht is en in de Nederlandse grondwet staat dat het bevorderen (daarvoor zal je er dan ook voor moeten waken) van voldoende woongelegenheid (daarvoor dan ook zo betaalbaar mogelijk zien te houden, dus zeker geen prijsopdrijving) een taak der overheid is (artikel 22). De vraag is hoe dat is te rijmen met "sturen op schaarste".

Het is natuurlijk de vraag of steeds verdere 2-deling (verdeel en heers?) en beperking van de mensenrechten bewuste doelen zijn, maar ze zijn wel het gevolg van bepaald handelen binnen de EU én Nederland en zijn ons niet overkomen door Poetin, China, migratie of klimaatactivisten, maar zijn dus wel het gevolg van bewust beleid.

Welnu, gaat de Nederlandse regering dan nu ook opkomen voor alle Nederlanders die door dit alles zwaar gedupeerd zijn, kapot gemaakt en bedreigd worden in hun koopkracht en keuzevrijheid? Zo ja, wanneer en wat gaat de Nederlandse regering daaraan doen? Tot nu toe zijn alle acties te weinig en te laat.

Daarom ziet de SP zich genoodzaakt, met de campagne Kosten Omlaag Lonen Omhoog aandacht te vragen hiervoor, te vragen om eerlijke oplossingen en iedereen de kans te bieden daarbij aan te sluiten en ook in actie te komen, met o.a. informatieavonden en een manifestatie op 17 september (rond Prinsjesdag).

Voor meer informatie en aanmelden zie:
https://kostenomlaag.sp.nl
• en https://www.sp.nl/dewinstvaneerlijkdelen

Koopkracht = Vrijheid

Vind je behoud van koopkracht en vrijheid ook belangrijk?
Tot één van de bijeenkomsten en/of de manifestatie (op 17/9).

Jan Willem Roosch
Voorzitter SP Haarlem

Bijlages:
 flyer_koopkrachtknallers_sp
 brochure_inflatie_en_ongelijkheid
 ze_zijn_nuts_overzicht

U bent hier