h

Koopkrachtbehoud voor iedereen

22 juni 2022

Koopkrachtbehoud voor iedereen

Stop de koopkracht crisis,
stop de existentiële crises,
behoud de vrijheid

En dan opeens is er de inflatie, dat wat de EU (Europese Unie) al zo lang wilde en waar de ECB (Europese Centrale Bank) zich al zo lang voor heeft ingezet. Nu blijkt, dat sommige mensen hierdoor extreem zijn bevoordeeld en nog veel meer mensen extreem zijn benadeeld en gedupeerd, doen de EU en aangesloten regeringen alsof ze heel verbaasd zijn en buitelen ze over elkaar heen om te framen dat het door andere factoren komt: Poetin, China, corona, stikstof, CO2, schaarstes, migratie, klimaat etc.
Maar wie oplet weet dus beter.

Lees onder dit plaatje verder, of klik erop om direct door te gaan naar de landelijke pagina hierover:

In 2011 werd een voorheen Goldman Sachs bankier Mario Draghi voorzitter van de ECB, waarna het extra in omloop brengen van vele honderden miljarden euro's binnen de EU begon. Bijna 9 jaar liet de EU hem zijn gang gaan, in 2019 werd hij opgevolgd door zakenvrouw Christine Lagarde. Inmiddels heeft de ECB 2400 miljard euro op deze wijze extra in omloop gebracht. Door de rente rond 0% te houden kon dit worden gedaan, dan is extra geld namelijk gratis. Dat die schuld ook nog eens een keer moet worden terugbetaald vond de ECB geen probleem, omdat met gehoopte inflatie de schuld dan toch wel minder waard zou worden. Dat klonk de EU als muziek in de oren. Daarbij komt ook nog eens dat dit geld helemaal niet gebruikt om eerlijk over alle EU‑burgers te verdelen om zo de economie aan te jagen, maar voor het opkopen van “slechte leningen”. Het is dus betaald aan banken die risicovolle leningen (lees: failliete financiële producten) waren aangegaan, waar ze heel veel geld mee hebben "verdiend" en waar de EU‑burgers blijkbaar voor mogen opdraaien. En als een EU‑burger eens een keer niet de rekening kan betalen, dan mag die gelijk worden kaalgeplukt, op straat gezet en de schuld hulpverlening in.

Spaarders die nog wat rente op hun zuur verdiende centen hoopte te ontvangen kwamen bedrogen uit. De rente werd zelfs negatief gemaakt, waardoor veel mensen hun spaargeld massaal in aandelen en huizen gingen stoppen met absurd grote prijsstijgingen daarvan tot gevolg, helemaal geen echte extra bedrijvigheid van de economie. Daarmee heeft de EU, mensen die al aandelen en huizen hadden, dus nog eens extreem rijker gemaakt. En de rest, die geen koophuis of aandelen had, werd daarmee dus vooral extreem benadeeld.

Ook eenvoudige koophuizen zijn inmiddels onbetaalbaar voor grote groepen werkende EU‑burgers. In Nederland komt daar nog het probleem bovenop dat het stelsel van sociale huurwoningen door opeenvolgende kabinetten Rutte al vakkundig was afgebroken, waardoor woningcorporaties niet, zoals voorheen, voldoende huizen konden bijbouwen om de stijgende vraag bij te houden. Bijvoorbeeld in plenair debat van 20 juni 2013 over huizenprijzen, werd de toepassing van "sturen op schaarste" genoemd. Waarbij argumenten als "vrijheid" en "stikstof" maar al te graag worden gebruikt om vergunningen en doorlooptijden te traineren. Gevolg: o.a. extreem lange wachttijden voor "sociale huur" en extreem hoge huren in de "vrije sector" onder het motto “wie geen andere woning kan vinden, betaalt toch wel de hoofdprijs”. Gevolg: Werkende Nederlandse jongeren kunnen niet meer het ouderlijk huis verlaten, jonge stellen moeten hun kinderwens uitstellen en gescheiden partners komen op straat te staan, al dan niet met kinderen. Het aantal daklozen in Nederland is groter dan ooit, ondanks dat een dak boven je hoofd een mensenrecht is en in de Nederlandse grondwet staat dat het bevorderen (daarvoor zal je er dan ook voor moeten waken) van voldoende woongelegenheid (daarvoor dan ook zo betaalbaar mogelijk zien te houden, dus zeker geen prijsopdrijving) een taak der overheid is (artikel 22). De vraag is hoe dat is te rijmen met "sturen op schaarste".

Het is natuurlijk de vraag of steeds verdere 2-deling (verdeel en heers?) en beperking van de mensenrechten bewuste doelen zijn, maar ze zijn wel het gevolg van bepaald handelen binnen de EU én Nederland en zijn ons niet overkomen door Poetin, China, migratie of klimaatactivisten, maar zijn dus wel het gevolg van bewust beleid.

Welnu, gaat de Nederlandse regering dan nu ook opkomen voor alle Nederlanders die door dit alles zwaar gedupeerd zijn, kapot gaan en bedreigd worden in hun koopkracht en keuzevrijheid? Zo ja, wanneer en wat gaat de Nederlandse regering daaraan doen? Tot nu toe zijn alle acties te weinig en te laat.

Daarom ziet de SP zich genoodzaakt, met de campagne Kosten Omlaag aandacht te vragen hiervoor, te vragen om eerlijke oplossingen en iedereen de kans te bieden daarbij aan te sluiten en ook in actie te komen, met o.a. informatieavonden en een manifestatie op 17 september (rond Prinsjesdag).

Zet deze data vast in je agenda:
17 september - de Manifestatie in Den Haag

Optioneel:
27 augustus - informatiebijeenkomst in Leeuwarden
28 augustus - politiek café in Haarlem *
31 augustus - informatiebijeenkomst in Amsterdam
8 september - informatiebijeenkomst in Den Bosch
10 september - informatiebijeenkomst in Den Haag

Voor meer informatie en aanmelden zie: https://kostenomlaag.sp.nl

*) Aanmelden voor de 28 augustus in Haarlem kan met een mailtje aan haarlem@sp.nl

Koopkracht = ook Vrijheid

Vind je vrijheid en koopkracht en behoud daarvan ook belangrijk?
Tot één van de bijeenkomsten en/of de manifestatie op 17 september.

Jan Willem Roosch
Voorzitter SP Haarlem

U bent hier