h

Vluchtelingenopvang in voormalig verpleegtehuis Boerhaave

6 december 2015

Vluchtelingenopvang in voormalig verpleegtehuis Boerhaave

Foto: v. Leer's Fotodrukindustrie B.V. Amsterdam / v. Leer's Fotodrukindustrie B.V. Amsterdam ansichtkaart

Afgelopen woensdag was er een bewonersbijeenkomst in Boerhaavewijk over de mogelijke komst van een noodopvang voor maximaal 450 vluchtelingen in de Boerhaavekliniek. De SP was daar aanwezig, en heeft goed geluisterd naar de meningen en zorgen die er zijn bij bewoners.

Miljoenen mensen zijn op de vlucht uit Syrië. Het overgrote deel van hen – meer dan 90% - wordt opgevangen in buurlanden. Maar de kampen zijn vol en de leefomstandigheden erbarmelijk. De SP vindt het terecht dat ook Nederland dan opvang aanbiedt. Omdat we staan voor solidariteit en omdat je mensen niet op straat laat slapen.

Dat betekent niet dat dit overal altijd maar moet kunnen. Mensen willen graag solidair zijn, maar veel hebben het gevoel dat ze jaar in jaar uit de klappen van de crisis hebben opgevangen.

We moeten mensen niet tegen elkaar uitspelen, maar problemen oplossen en voorzieningen zoals zorg en huisvesting verbeteren. Dat betekent dat we meer sociale huurwoningen moeten gaan bouwen, mensen moeten helpen aan werk en moeten investeren in goede en betaalbare zorg voor iederéén die dat nodig heeft.

De locatie in Boerhaavewijk

De SP had liever opvang gezien in een andere buurt. Als het echt niet anders kan dat de opvang in Boerhaavewijk komt, hebben we de volgende voorwaarden:

1 jaar = 1 jaar

Wat de SP betreft moet de gemeente 100% betrouwbaar zijn, en zich aan zijn eigen woord houden. Wanneer tegen de buurt wordt gezegd dat de opvang voor maximaal een jaar is, moet dat niet stilzwijgend verlengd worden.

Extra handhaving en politie

Er is geen verband tussen criminaliteit en vluchtelingenopvang. Dat is uitgebreid onderzocht en aangetoond. Dat betekent niet dat er geen overlast kan zijn, of dat er schijnbaar onveilige situaties ontstaan. Daarom wil de SP dat er vanaf het begin extra gemeentelijke handhaving en politie aanwezig zijn in de wijk. Als het voor de vluchtelingenopvang niet nodig is, zal het de buurt in ieder geval geen kwaad doen.

Extra voorzieningen in de buurt

Van de nood kan in dit geval ook een deugd gemaakt worden. Voor de kinderen van de vluchtelingen én de buurt, is het belangrijk dat er voldoende speelvoorzieningen zijn. Plekken in de buurt die nu als onveilig worden beschouwd, zoals het slecht verlichte park, moeten worden opgeknapt.

Liever gezinnen dan alleenstaanden

Het zou beter zijn als er gezinnen in de Boerhaavekliniek komen, met name voor de belasting van de buurt door rondhangende mensen.

Bindende afspraken met het COA over overlast en activiteiten

Er moet een contract komen tussen bewoners, Centraal Orgaan Asielopvang en de gemeente. Voldoende activiteiten (al dan niet door vrijwilligers), begeleiding tegen hanggedrag. Problemen die zich in de buurt kunnen voordoen, moeten snel worden opgelost.

Op 17 december zal de gemeenteraad hierover beslissen. Of de SP er mee instemt, zal er vanaf hangen of aan deze voorwaarden wordt voldaan.

SP Haarlem

haarlem@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier