h

SP trekt gele kaart voor Wethouder Sikkema

22 april 2016

SP trekt gele kaart voor Wethouder Sikkema

De laatste raadsvergadering heeft de SP een motie van afkeuring ingediend tegen het college.

Keer op keer gaat het mis bij het onderhouden en herinrichten van groen en wegen. Er wordt niet goed geluisterd naar omwonenden en andere belanghebbenden, en de raad moet keer op keer weer ingrijpen om wethouder Sikkema op het goede pad te krijgen. Dat kost klauwen met geld. Daarbij krijgt de raad ook nog regelmatig onjuiste informatie. Raadslid Bloem: ,,De SP had liever niet dit zware middel in willen zetten, maar toen ook donderdag uit de beantwoording van vragen bleek dat er geen verandering komt op korte termijn, moest deze waarschuwing worden afgegeven.''

De SP heeft vele pogingen gedaan dit college te helpen. Beginnen met constructieve suggesties, en zinnige moties over inspraak, participatie en werken in regie.
Moties die of voorbarig, of overbodig worden gevonden door het college. Helaas krijgt de SP wel keer op keer gelijk. Bakenessergracht, Schouwtjeslaan, westergracht, Slaperdijk. En recentelijk het Voorlopig Ontwerp Friese Varkensmarkt dat door de plee kan. Keer op keer fluit óf de rechter of de raad het college terug, omdat wethouder Sikkema er een potje van maakt.

Een van de belangrijkste oorzaak lijkt het zogenaamde ''werken in regie'' te zijn. Dat beteken dat voor het uitvoeren van beheer en onderhoud, zo veel mogelijk wordt overgelaten aan de markt. Ook de participatie en inspraak. En dat is vreemd, want hiermee keurt de slager zijn eigen vlees. De uitvoerder, die er belang bij heeft om voor zo'n laag bedrag uit te voeren, is ook degene die de participatie regelt. Die heeft er dus direct belang bij om zo snel mogelijk door te geven dat iedereen het eens is met een project. Herzieningen en overleg kosten immers tijd en geld. Ondanks alle keren dat het mis is gegaan, houdt het college vast aan deze werkwijze.
Er is ook geen goede controle op het werk en de informatie, zo blijkt regelmatig. Bij de herinrichting van de dreef werden we niet goed ingelicht over de kosten, en bij de Friese Varkensmarkt werd klakkeloos in het ontwerp opgenomen dat betrokkenen ''unaniem positief'' waren. Het tegenovergestelde bleek waar, omwonenden, wijkraad, fietsersbond, bomenwachters en de school waren allemaal tegen.

SP Raadslid Bloem; Als de wethouders de raad verkeerd informeren, kunnen we onmogelijk ons werk doen. Ondanks dat de motie het niet gehaald heeft, ontkende niemand dat de wethouder de raad meerdere malen onjuist had geïnformeerd.
We hopen met dit krachtige signaal dat er een einde komt aan de reeks geldverslindende flaters en slechte informatie.

Reactie toevoegen

U bent hier