h

College blijft mooi weer spelen over Thuiszorg en Financiën

7 juli 2016

College blijft mooi weer spelen over Thuiszorg en Financiën

Vorige week werd in de Gemeenteraad de kadernodata behandeld, het document waar de belangrijkste besluiten worden genomen ter voorbereiding van de begroting 2017. Niet alleen financiën, maar ook de thuiszorg kwam uitgebreid aan bod. Fractievoorzitter Frits Garretsen: ,,Ouderen die zorg behoeven vluchten door het beleid van de gemeente naar het zwarte circuit. De groep die overblijft kan vaak de eigen bijdragen niet betalen. De schulden van Haarlem blijven stijgen. Door het doorschuiven van investeringen  treedt de voorspelde stijging van schuldenlast van 512 in 2015 naar 570 miljoen euro in 2016 en 2017. Ondertussen speelt het college mooi weer, en stelt de nodige maatregelen uit’’
Al vanaf het begin heeft de SP geknokt tegen de belachelijke manier waarop bezuinigd werd op de thuiszorg. De behoefte aan uren verdwijnt niet door thuiszorg opeens ‘’het product een schoon en leefbaar huis’’ te noemen.’’ Ook de nieuwe wethouder lijkt de goede kant op te gaan. Het college houdt er alleen problemen mee om uitspraken van rechters serieus te nemen. Amsterdam, Hollands Kroon en Schagen geven de mensen weer hun oude uren terug, Haarlem weigert nog steeds. Nu heeft Haarlem weer vier rechtszaken verloren. Hoe lang moet dat nog door gaan? Nu moet echt aan deze kwetsbare groep de uren worden teruggegeven waar ze voorlopig recht op hebben.
De schulden van Haarlem blijven stijgen. Door het doorschuiven van investeringen  treedt de voorspelde stijging van schuldenlast van 512 in 2015 naar 570 miljoen euro in 2016 en 2017 alleen later op dan verwacht. De oorzaak: jaar in jaar uit groeit de achterstand in onderhoud, nu voor een totaal van 32,6 miljoen, waarvan ruim 23 miljoen een jaar geleden nog niet bekend was. De bedoeling dat de achterstand voor 5 miljoen wordt ingelopen in 2016, en voor 13 miljoen in 2017. Daardoor wordt het kasstroomplafond wordt in 2017 met ruim 7 miljoen overschreden. Kan de wethouder garanderen dat nu de planning in tegenstelling tot vorige jaren wel wordt gehaald? Wat voor maatregelen heeft zij hiervoor getroffen? Als wederom investeringen worden doorgeschoven dan duurt het nog zeker 10 jaar voordat de schuldenlast weer op het niveau van 2015 is met alle bijkomende kosten..
De SP diende meer dan 14 moties in, onder meer om de onderhoudsachterstand in de stad beter in beeld te brengen, en de concreet te maken hoe we de woningnood in de stad aan gaan passen. Samen met een motie die het belachelijke salaris van meet dan 2 ton (!) veroordeeld van thuiszorgorganisatie Viva! werd deze aangenomen. Helaas weigerde de meerderheid in te stemmen met onze voorstellen die de thuiszorg echt beter maken, zoals het terug geven van de oude uren, en het verlagen van de eigen bijdrage.
Fractievoorzitter Frits Garretsen: ,,De SP heeft grote problemen met deze kadernota. Dit college pakt niet aan, maar kijkt weg. Dit college pakt niet door, maar schuift door. Als de gemeente Haarlem er wél voor kiest haar verantwoordelijkheden te nemen, bouwen we mee aan een klimaat waar mensen in solidariteit verantwoordelijkheid voor elkaar’’

Reactie toevoegen

U bent hier