h

Aftrap Nationaal Zorgfonds

27 november 2016

Aftrap Nationaal Zorgfonds

Bijna vierduizend activisten kwamen zaterdag 26 november 2016 met tientallen bussen naar Den Haag voor de landelijke aftrap van het Nationaal ZorgFonds. Vanuit Haarlem reden twee bussen met mensen onder andere vanuit Hoofddorp, IJmuiden, Bloemendaal, Zandvoort  en natuurlijk Haarlem. De sfeer op weg naar Den Haag zal er al goed in. 

Foto: Sandra Beckerman

In Den Haag stapten wij uit aan het Spuiplein waar en zeer grote tent stond.  Die tent bleek al snel toch aan de kleine kant te zijn.
In een barstensvolle tent spraken strijders van het eerste uur Cobie Groenendijk, Bob van Ravensberg en Bart Bruijn de enthousiaste aanwezigen toe. Ook de SP, 50+ en de Partij voor de Dieren waren present, evenals verschillende belangenorganisaties en omroep MAX. 'Mensen kunnen het eigen risico niet meer betalen. We moeten nu de politiek onder druk zetten', hield Emile Roemer de activisten voor. 'We gaan dit winnen!'. Zijn boodschap aan overige partijen: 'zet je ego opzij en doe mee met het Nationaal ZorgFonds!' werd met luid gejuich begroet.

De landelijke aftrap markeert de 100-daagse aanloop naar de verkiezingen. Waar voorheen SP-voorstellen voor het afschaffen van het eigen risico voor onmogelijk werd gehouden, omarmt een groot deel van de politiek nu dat idee. In verschillende verkiezingsprogramma's komt het eigen risico in de zorg aan bod. Het CDA wil het deels terugdraaien, Partij voor de Dieren en 50+ willen het helemaal afschaffen, evenals GroenLinks en de PVV. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat praktisch een Nationaal ZorgFonds.

Ook econoom Ewald Engelen maakte gehakt van de marktwerking in de zorg. 'Het zou de zorg goedkoper maken en de wachtlijsten oplossen. Tien jaar na de invoering moeten we constateren dat dit compleet mislukt is.' Over ruim honderd dagen zijn de verkiezingen. Dan kan Nederland zich uitspreken over het beleid van het kabinet Rutte in het algemeen en het Nationaal ZorgFonds in het bijzonder. Roemer: 'Die volksraadpleging zie ik met vertrouwen tegemoet!'

Zaterdag 18 februari is een tweede grote dag voor het Nationaal ZorgFonds. Ook dan gaan we weer de straat op.  Houd dus goed deze site in de gaten want dan zullen we er nog in veel grotere getale voor gaan.

Wil je meedoen met acties voor het Nationaal ZorgFonds meld je dan aan op :  Wil je mee doen, meld je aan bij haarlem@sp.nl 

U bent hier