h

SP wil geen University College in de Koepel

19 februari 2017

SP wil geen University College in de Koepel

De SP wil een universiteit in Haarlem, maar dan wel één die er voor alle Haarlemmers is en geen universiteit voor rijkeluiskinderen. Frenk van der Linden schreef in het Haarlems Dagblad dat hij een zoon van een vrachtwagenchauffeur is en daarom nooit een universiteit van binnen heeft gezien omdat zijn ouders dat niet konden betalen.

Het gevaar bestaat dat weer hetzelfde gaat gebeuren, namelijk dat een universiteit opnieuw te duur wordt voor kinderen van gewone Haarlemmers. Een University College is namelijk meestal geen universiteit die voor iedereen toegankelijk is. Een College kan tot maar liefst 10.000 euro per jaar collegegeld vragen. De meeste zorgen maakt de SP zich nog over de huur van de studentenwoningen, die gebouwd gaan worden. Er is geen enkele garantie dat het in de praktijk studentenwoningen blijven. In Amsterdam heeft onze wethouder Laurens Ivens hetzelfde meegemaakt. De prijzen van net gebouwde studentenwoningen stegen daar zo gigantisch dat er nu nauwelijks meer een student woont.

Het initiatief voor een University College in de Koepel is genomen door de Stichting Panopticon. De bestuursleden van die stichting zeggen dat ze uit idealisme tot dat initiatief is gekomen. Het is maar zeer de vraag of dat zo is. Panopticon heeft nauwe banden met de Haarlem aannemer HBB. Zo zit de directeur van HBB in het bestuur van Panopticon.

Het vermoeden bestaat dat HBB een winst van miljoenen tegemoet kan zien als zij het terrein van de Koepel mag verbouwen.

Afgelopen donderdag werd er in de gemeenteraad over de komst van een University College gestemd. De stemmen staakten met 18 stemmen voor en 18 tegen, waaronder die van de SP. Twee tegenstanders waren al op vakantie. Volgens de gemeentewet moet bij het staken van de stemmen de volgende raadsvergadering opnieuw worden gestemd. Onze nieuwe burgemeester wil zo’n nieuwe stemming niet en lapte daarmee de wet aan zijn laars.

De SP wil er de komende raadsvergadering voor zorgen dat ook de burgemeester de wet gehoorzaamt.

Reacties

Zo mee eens!

We werden gewezen op de (des)informatie in bovenstaand stuk. Graag helpen we de SP bij het beantwoorden van de opgeworpen vragen en suggesties.
1. De cijfers van stichting Panopticon zijn ter inzage geweest voor de gemeenteraad. De SP heeft daar nog geen gebruik van gemaakt. Anders zou het de partij duidelijk geweest zijn dat hier geen winst wordt gemaakt.
2. University College Haarlem is een volwaardige academische bacheloropleiding. We hebben een toelichting gegeven op de toegankelijkheid van UC Haarlem; we gaan uit van normaal, wettelijk collegegeld. Dat wordt straks door de twee oprichters vastgelegd in de statuten van UC Haarlem.
3. University College Haarlem is een zogeheten residentieel college. Dat betekent dat studenten op campus wonen. Het blijft dus studentenhuisvesting.
Als altijd bereid tot een nadere toelichting, vriendelijke groet,
Jacqueline van de Sande (voorzitter Stichting Panopticon)

Reactie toevoegen

U bent hier