h

Haarlem moet groener

20 februari 2019

Haarlem moet groener

Foto: SP

Zoals iedereen weet is het in Haarlem slecht gesteld met het groen. Niet alleen met de hoeveelheid groen maar ook met de kwaliteit van het groen. Sinds 2013 heeft de gemeente een ecologisch beleidsplan. Dit plan was bedoeld om de kwaliteit van het groen in Haarlem te verbeteren. Er is echter in de praktijk niets mee gebeurd. Integendeel, de kwaliteit van het groen is alleen maar verslechterd. Met als gevolg dat het aantal insecten in Haarlem achteruit is gehold. Minder insecten, minder vogels. Groen is ook hard nodig om CO2 uit de lucht te halen, zodat we weer zuivere lucht kunnen inademen.

De SP wil dat de gemeente deskundigen in dienst neemt, die verstand hebben van ecologisch groenbeleid. De wethouder heeft afgelopen donderdag in de raadscommissie beheer de evaluatie van het plan gepresenteerd. Hieronder de tekst die ons schaduwraadslid Corine Eckhard daarbij uitsprak.

Frits Garretsen, fractievoorzitter SP Haarlem

Afgelopen week gingen er alleen in Nederland al 15.000 scholieren de straat op. Niet om te protesteren tegen slecht onderwijs of docententekort, maar vanwege het klimaat. En tegelijkertijd zit hier een college op de eerste pagina te jubelen over 5 jaar ecologisch beleid, om in de pagina’s daarna te laten zien dat er helemaal niets van die mooie plannen is terecht gekomen.

De SP fractie kan zich dan ook niet voorstellen dat de wethouder dit beleidsplan met droge ogen durft door te sturen naar welke scholier dan ook. Ten eerste zou die gehakt maken van de eindeloze woordenstroom van nietszeggend wollig beleidsjargon. Een onderwerp dat de SP fractie al vaker heeft aangekaart en waar nu serieus eens iets aan gedaan moet worden. Meer dan 85% van de Haarlemmers is niet in staat dit rapport op C1/C2 niveau te lezen. Terwijl het onderwerp hen wel aangaat, zoals u aan de scholieren kunt zien.

Maar de inhoud van het rapport is net zo vreselijk. In de oplegger meldt u dat er “hard gewerkt” is, en er tal van “gedragscodes en afwegingskaders” zijn opgesteld. Maar tijdens al die mooischrijverij is de biodiversiteit alleen maar achteruit gehold. Want het gaat hier niet om woorden maar om dáden! 51% van het totale budget is besteed aan de voorbereiding en ontwikkeling van hotspots. Meer dan de helft van het budget is in rook opgegaan aan voorbereiding en ontwikkeling. Daar zal de natuur van in zijn nopjes zijn. Een half miljoen opgegaan aan… Ja, aan wat eigenlijk?

We zijn bezig geweest met bezig zijn. En ondertussen holt de natuur achteruit. Uit niets in deze evaluatie blijkt dat er is gewerkt met visie, dat er met deskundige blik is gekeken en gewerkt. Zelf de nulmeting is achterwege gebleven, omdat we zo snel van start moesten. En nu, vijf jaar en 1 miljoen later, concluderen we dat er ‘meer ecologische deskundigheid’ nodig is…

Een stad als Gouda heeft al 35 jaar een stadsecoloog en Amsterdam heeft er tien. Maar Haarlem heeft er nul en concludeert dat ze meer ecologische deskundigheid nodig heeft maar trekt vervolgens niet de conclusie die ze zou moeten trekken: namelijk daar als de wiedeweerga alsnog budget voor vrij maken. Een stadsecoloog die weet dat aangeharkte perkjes met afrikaantjes en petunia’s de biodiversiteit juist verzwakt in plaats van versterkt. En die niet applaudisseert omdat er ergens een berm van drie kilometer is ingezaaid met akkerkruiden en één paddenpoel is aangelegd.

In oktober diende de SP met raadsbrede steun de motie Groen, groener, groenst in. Die moest er voor zorgen dat overal in de stad stenen plaatsmaken voor inheems groen. Die hele motie was niet nodig geweest als al vijf jaar terug was begonnen met ecologisch beleid.

Dus wat de SP betreft, is er geen enkele reden om het uitvoeringsplan er nu in één avondje door heen te jassen en weer 5 nieuwe jaren aan te modderen. Wat ons betreft trekken we eerst een stadsecoloog aan die met kennis van zaken nog eens met een stofkam door het hele plan gaat. Zodat we over 5 jaar tegen stakende scholieren kunnen zeggen dat we hun protest niet alleen gehoord hebben maar dat we er ook naar gehandeld hebben.

Reactie toevoegen

U bent hier