h

Klimaatdebat groot succes!

15 maart 2019

Klimaatdebat groot succes!

Foto: SP

In een goed gevulde zaal in het café van de Toneelschuur, spraken wetenschappers, bedrijfsleven en politici van SP, GroenLinks, PvdA en CDA, onder leiding van Bernt Schneiders, met elkaar over de noodzakelijke maatregelen om het klimaat te redden.

Michiel van den Broeke (UU) en Bart Verheggen (UvA) vertelden over de gevolgen van de klimaatverandering, de korrelatie tussen mens en opwarming, welke mythes er zijn en waarom dit mythes zijn en waar de wetenschap het echt over eens is. Verheggen sloot af met een positief verhaal: we kunnen hier iets aan doen!

Foto: SP
Foto: SP
Foto: SP
Foto: SP

Dat leidde ook de presentaties van Mart Lubbe (energietransitiemodel) en Stijn van de Heuvel (NUON) in. Mart liet goed zien waar de CO2 van Noord-Holland uit bestond en wat transitie in deze sectoren zou opleveren, terwijl Stijn vertelde wat de inzet is van NUON om verder te verduurzamen.

Als laatste spraken Ingrid de Caluwé (Tata Steel) over de inzet die Tata Steel nu al pleegt en wat CO2 belasting doet met de concurrentiepositie van het bedrijf. Bruno Lauteslager (Jongeren Milieu Actief) bepleitte juist dat de grote industrie meer moet bijdragen aan de kosten van de transitie.

Tussen de thema’s door debatteerden de politici welke of beargumenteerden dat de transitie sneller moest gaan (GroenLinks), of dat het draagvlak niet vergeten moest worden (PvdA) of dat men wel realistisch moest blijven (CDA) dan wel dat de kapitaal krachtiger meer moesten bijdragen aan de kosten (SP). Maar overal waren alle politici het eens: er moet snel iets gebeuren om de transitie tot stand te brengen. Het besef dat samenwerking beter is dan elkaar hier tegenwerken werd breed gedeeld. Het probleem overstijgt de partijpolitiek.

Maar er was ook volop gelegenheid om vragen vanuit het publiek te beantwoorden. Die vragen kwamen er volop en gingen over mogelijke kansen voor het bedrijfsleven, hoe de gewone burger de kosten moest dragen, welke rol de zon speelt bij de opwarming en de verdeling van de lasten. Natuurlijk kwam ook de doorrekening van de klimaatplannen aan de orde.

Renee Schnater deed deze avond, die bijzonder veel jongeren trok, de muzikale omlijsting en Anabella Meijer sloot hem af met een humoristische kijk op de klimaatverandering. Zij tekende het boek “Eerst Hulp Bij Klimaatverandering” en maakte met haar kleine conference politici en publiek erg aan het lachen.

Al met al en zeer succesvolle avond, die heel inhoudelijk was en informatief, naast vermakelijk en politiek.

Reactie toevoegen

U bent hier