h

Haarlem nationaliseert energiebedrijf (symbolisch)

16 januari 2023

Haarlem nationaliseert energiebedrijf (symbolisch)

De kosten moeten omlaag en dat kan. Voor de volkspetitie “Nationaliseer onze energie!” waren afgelopen zaterdag (14 januari) in het hele land, mensen gezamenlijk de straat op, om zoveel mogelijk anderen te betrekken bij dit SP-initiatief.

De groep met de provincievlag in het logo van het genationaliseerde energiebedrijf.

De groep met de provincievlag in het logo van het genationaliseerde energiebedrijf.

De afgelopen 14 jaar werden alle energiebedrijven geprivatiseerd, waarmee ze zijn gemaakt tot commerciële bedrijven met als doel; de aandelhouder(s) op 1 (niet meer de burgers/klanten), dus winst maken (over de ruggen van wie?).
De SP heeft dit altijd onverstandig gevonden, omdat zeggenschap van de overheid over die bedrijven dan verloren zou gaan en de prijzen omhoog, om de winsten voor de aandeelhouder(s) te bekostigen. Inmiddels maken de 3 grootste energiebedrijven samen rond de 1 miljard euro netto winst per jaar. Daarmee had ook de energierekening voor iedereen lager gehouden kunnen worden.

Alsof dat niet genoeg is, geeft kabinet Rutte dit jaar miljarden euro’s (23 tot 40) van ons belastinggeld aan de commerciële energiebedrijven voor een prijsplafond, niet eens een prijsverlaging. Deze bedrijven verhogen onze energierekeningen en worden met het geld van Rutte erbij lachend nog rijker, terwijl wij ons blauw betalen en in de kou zitten. Dat geld wat Rutte geeft, is wel ons geld. Geld waar alle belastingbetalers hard voor hebben gewerkt. Willen we wel dat Rutte dat zomaar weggeeft? Volgens de SP kan het ook anders, namelijk dat de energiebedrijven zich gewoon houden aan maximumprijzen, volgens de prijzenwet. Mocht een bedrijf dan onverhoopt toch nog financiële hulp nodig hebben, dan kan de overheid dat bieden en daarvoor zeggenschap krijgen of zo nodig nationaliseren. Wie is er nu het beste in staat om zonder winstoogmerk te zorgen voor zo laag mogelijke energieprijzen voor iedereen? Juist, de overheid dus. Energievoorziening is een basisbehoefte die collectief georganiseerd moet worden.

Uit onze "Hoge Energierekening" SP-meldlijn (0800-022 5005) en de gesprekken aan de deur, maken we op dat veel mensen zich grote zorgen maken. Tachtig procent van de Nederlanders is het met ons alternatief eens, blijkt uit onderzoek en dat merken we op straat.

In Haarlem was de actie zaterdag bij Schalkwijk Winkelcentrum en werd er ook bij woningen in de Europawijk langsgegaan om handtekeningen op te halen voor de volkspetitie. Bij de aftrap van de actie, sprak Renske Leijten de actievoerders en voorbijgangers toe. En Remine Alberts (lijsttrekker bij de komende provinciale statenverkiezingen) nationaliseerde symbolische een energiebedrijf. Ondanks het onstuimige weer werd de petitie massaal ondertekend en kijkt SP Haarlem terug op een geslaagde actiedag. Voor wie dit heeft gemist, maar ook graag wil tekenen, dit kan ook online, doe dit dan op www.sp.nl/volkspetitie (inmiddels al meer dan 100.000 x getekend)

Renske Leijten deed ook mee en sprak de actievoerders en voorbijgangers toe.

Renske Leijten deed ook mee en sprak de actievoerders en voorbijgangers toe.

Zie evt. ook nog hier voor 't stuk in 't Haarlems Nieuwsblad (incl. video)

De volgende grote actie over "Onze Energie" is zaterdag 11 februari. Dan is er een manifestatie op het Beursplein in Amsterdam. Iedereen is van harte welkom! Meer info op www.sp.nl/volksprotest

Komend weekend (zaterdag 21 januari) is in Utrecht ook nog een volksbijeenkomst, om op te roepen van onze pensioenen geen “casinopensioenen” te maken. Ons pensioenstelsel is juist prima en wordt zelfs internationaal geroemd. Details zouden misschien nog beter kunnen (dat kan altijd), maar om onze pensioenen afhankelijk maken van “de markt” en daarmee 100% onzeker te maken, is echt niemand bij gebaat, afgezien van commerciële financiële instellingen die staan te trappelen om zichzelf hiermee te gaan verrijken. Geld wat dan verdwijnt uit de pensioenpot en de gepensioneerden dan naar kunnen fluiten. Voor meer informatie hierover zie www.sp.nl/pensioenverraad

U bent hier