h

Frits Garretsen

06-12975877

"Ik ben vader van een dochter en een zoon en al weer 5 jaar met pensioen. Zeven jaar geleden ben ik lid geworden van de SP en na mijn pensioen actief geworden in de partij. 

Ik heb 20 jaar bij de overheid gewerkt en 15 jaar in Amsterdam als advocaat. Ik heb onder andere gewerkt bij het arbeidsbureau Amsterdam en bij het ministerie van Sociale Zaken. Zowel bij het arbeidsbureau als bij het ministerie was ik verantwoordelijk voor het aan het werk helpen van Molukkers, Surinamers, Antillianen en wat we toen nog gastarbeiders noemden. Ook toen al was er discriminatie op de arbeidsmarkt, net zoals nu nog steeds. Als advocaat hield ik mij onder meer bezig met strafzaken tegen jongeren onder de 18 en vertegenwoordigde ik mensen die onrechtvaardig werden behandeld door de Sociale Dienst of door woningbouwcorporaties.

Door mijn werkervaring geloof ik heel erg in de basiswaarden van de SP: solidariteit, gelijkheid en gelijkwaardigheid.

Iedereen heeft er recht op om zijn talenten te ontplooien of hij/zij nu een geestelijke beperking heeft of de meest intelligente mens op aarde is. Of hij/zij nu goed is met zijn handen of met zijn hoofd. Iedereen heeft er recht op in een groene en gezonde wereld te leven met een schone lucht.

Daarvoor is een goede overheid nodig, een overheid die niet wordt gerund als een bedrijf en wordt gezien als een kostenpost waarop moet worden bezuinigd. Ik wil een overheid die zorgt dat iedereen veilig kan opgroeien, goed en betaalbaar onderwijs krijgt en fatsoenlijk werk heeft. Dus geen bezuinigingen op verpleegkundigen, leraren, politieagenten en op rechters. Mensen die bij de overheid werken hebben net zoals iedereen recht op een goed loon.

Iedereen heeft recht op dezelfde goede zorg. Niemand zou bang moeten zijn om naar de tandarts  te gaan omdat hij dat niet kan betalen.

Solidariteit betekent dat iedereen recht heeft op een woning en op een fatsoenlijk inkomen. Ongelijkheid moet worden bestreden. Omdat dat mogelijk te maken vind ik dat mensen met een hoog inkomen en met veel vermogen meer belasting moeten gaan betalen. Bedrijven moeten niet al hun winst uitkeren aan aandeelhouders, maar zorgen voor een goed loon voor hun werknemers. Ook bedrijven hebben baat bij een goede overheid. Daarom moet de dividendbelasting worden verhoogd.

Als gemeenteraadslid van Haarlem vind ik dat de woningnood zo gauw mogelijk moet worden opgelost. Betaalbare woningen moeten er zijn voor iedereen, dus moeten er zoveel mogelijk sociale huurwoningen worden bijgebouwd. De groene rand om Haarlem moet groen blijven. Haarlem zelf moet ook veel groener worden. Meer bomen, meer struiken, meer geveltuinen, minder tegels. Op de thuis- en jeugdzorg mag geen cent worden bezuinigd. Haarlem moet weer de beste winkelstad van Nederland worden. Weg met de bureaucratie in de gemeente. De gemeente moet bewoners helpen in plaats van ze dwars te zitten met allerlei overbodige regels."

U bent hier