h

Bescherm de vrouwen die de abortuskliniek bezoeken

18 februari 2021

Bescherm de vrouwen die de abortuskliniek bezoeken

Foto: Foto / SP

In eerdere vergaderingen heb ik niet onder stoelen of banken gestoken dat de SP het kwalijk vindt hoe de burgemeester zich heeft opgesteld in de kwestie van de abortuskliniek-betogers. Daarin is niets veranderd: we hebben een burgemeester die dingen tegen de uitdrukkelijke wil van de raad anders aanpakt onder het mom dat hij hierin zijn eigen beleidsvrijheid heeft.

Als mensen vonden dat ik emotioneel reageerde, dan kan ik ze alleen maar gelijk geven. Want dit is een emotioneel onderwerp en het klopt niet als we het lastig vallen van vrouwen op weg naar een abortus, afdoen als een puur zakelijk onderwerp. Of een politiek onderwerp. Dit, geachte voorzitter, gaat over mensenrechten: over het recht van vrouwen om zelf te beslissen over hun eigen lijf. Niet meer en niet minder.

Vandaag staat er een ingezonden stuk in het Haarlems Dagblad van iemand die de vinger op de zere wonde legt. “Dit gedrag van demonstrerende mensen heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting. Dit gedrag is een vorm van stalken die bestraft zou moeten worden”, aldus de schrijver Han van Spanje. Terecht! Terwijl demonstreren kan op elke andere plaats, is dít de énige plek waar deze vrouwen terecht kunnen. Vrouwen met elk hun eigen verhaal en hun eigen drama. Niemand kiest zomaar voor abortus en deze vrouwen verdienen het om gesteund te worden en beschermt te worden. Door de burgemeester én door de raad. En daar zie ik nu te weinig van terug.

Onze burgemeester faciliteert deze fundamentalisten van pro life bewegingen en onze coalitiepartijen houden hun mond. On.be.grij.pe.lijk.

Zoals stalken niets te maken heeft met vrijheid van meningsuiting, zo heeft het meestemmen met de coalitie niets te maken met het uit de wind houden van een burgemeester. Maar het heeft alles te maken met het miskennen van de rechten van vrouwen. Dus beste leden van deze gemeenteraad en dan kijk ik ook speciaal de vrouwen in deze raad nog eens aan. Beste leden van de gemeenteraad, spreek je uit als de burgervader niet doet wat we hem hebben gevraagd en steun en bescherm de vrouwen die de kliniek bezoeken.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier