h

SP is klaar met de slechte opvang bij HVO/Querido

25 september 2020

SP is klaar met de slechte opvang bij HVO/Querido

Foto: deadlysirius / flickr

Bewoners voelen zich onveilig, beveiligers zijn soms agressief, er is nooit een vriendelijk woord, mensen kunnen maanden op de reservelijst komen te staan, schorsingen zijn er vaak en duren lang, er zijn wachtlijsten voor trajectbegeleiding, soms is er zelfs helemaal geen begeleiding, bedorven eten en vaak alleen maar soep met droog brood, je eigen zorgdossier in kunnen zien is niet gewenst, je eigen cliëntenondersteuner meenemen naar gesprekken is verboden. Dit is een kleine bloemlezing van de klachten die de SP dagelijks krijgt van bewoners van de maatschappelijke opvang. De wethouder lijkt het allemaal niet te deren.

In september 2019 legde de SP een zwartboek voor aan de wethouder, vol met voorbeeldverhalen van bewoners. De wethouder stelde een onderzoek instellen. Het onderzoek liet ze uitvoeren door de organisatie die zelf de mensen in deze opvang plaatst. Naar aanleiding van dat onderzoek kwamen er nog twee eerdere onderzoeken boven tafel. HVO/Querido kwam met een eigen plan van aanpak en beloofde verbetering. Ze kregen een jaar de tijd. 

Ondertussen gaan de klachten door en ontstaat er binnen de opvang een beweging die steeds groter wordt. De bewoners komen in opstand en durven duidelijk het eigen geluid te laten horen. Gisteravond waren er bij de Haarlemse Commissie Samenleving 5 bewoners van HVO/Querido die hun verhaal durfden te vertellen. De verhalen waren stuk voor stuk schokkend.

Net als bij de voorgaande vergadering had de wethouder geen tijd om zelf naar de insprekers te luisteren. Ze is niet aanwezig. De commissievoorzitter dringt er bij de wethouder op aan de opnamen terug te kijken. We verwachten dus snel een reactie van de wethouder.

We vragen met klem welke aanpak de wethouder voor ogen heeft. We vragen ons sterk af wat ze gaat ondernemen om deze schrijnende toestanden bij HVO/Querido tot een einde te brengen. Hier moet overduidelijk worden ingegrepen. HVO/Querido doet dit zelf overduidelijk niet. De fractie van de SP wacht de reactie van de wethouder nog even af. Er moet nu iets gebeuren. De tijd raakt op.

Reactie toevoegen

U bent hier