h

Bezoek aan daklozenboot Aurora – Een dikke pluim voor PerMens

7 januari 2021

Bezoek aan daklozenboot Aurora – Een dikke pluim voor PerMens

Foto: Foto / SP

Op uitnodiging van bewoner Ric gaat de SP op bezoek bij de daklozenopvang van PerMens op het schip Aurora. Het schip ligt sinds 11 november 2020 aan het Spaarne. Hier is tijdens de hele winterperiode (tot 20 maart) voor 50 daklozen plek. PerMens doet haar uiterste best om de opvang zo goed mogelijk te organiseren. Daar zijn we erg over te spreken. Helaas werkt de gemeente Haarlem nog niet zo goed mee. De SP stelt daarom vragen aan de wethouder.

De SP wordt ontvangen door bewoner Ric. Hij laat ons kennismaken met Lilian, de coördinator van PerMens. Samen hebben we een gesprek in de eetzaal. Daar bespreken we de eerste maanden op het schip. De SP hoort wat er goed gaat en waar het beter kan. We zijn aangenaam verrast door de opmerkingen waaruit blijkt dat PerMens een gesprekspartner wil zijn van de daklozen. De medewerkers zoeken duidelijk de consensus door continu het gesprek aan te gaan. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken dat er geen uiterste tijd is waarop je binnen moet zijn en worden gedwongen tascontroles zoveel mogelijk vermeden. PerMens is duidelijk gericht op het samenwerken en wil met de bewoners een zo prettig mogelijke opvang maken. 

De Gemeente Haarlem laat echter steken vallen. Zo heeft ze het internet en de tv-aansluiting nog steeds niet geregeld. Hierdoor missen bewoners hun ontspanning en het contact met vrienden en familie. Extra moeilijk dus voor de mensen die in quarantaine moeten zitten. Er is ook een bewoonster die haar online schoollessen niet kan volgen. Daar ondervindt ze erg veel last van. Een andere steek is de aanvraag voor fietsenrekken. De bewoners vragen fietsenrekken aan om de omgeving netjes te houden. Spaarnelanden kan die rekken echter nog niet plaatsen, omdat de gemeente verzuimd heeft om de aanvraag in te dienen. Verder kunnen de bewoners de eigen bijdrage niet betalen bij het loket Brede Centrale Toegang (BCT) aan de Wilhelminastraat. Daar kun je alleen met een pinpas betalen, maar er is helemaal geen pinautomaat. Inmiddels hebben alle bewoners dus een achterstand van zo’n twee maanden opgelopen. De bewoners van de Aurora maken zich er ernstig zorgen over.

Daarom stelt de SP-fractie op 7 januari vragen aan de wethouder. Deze worden binnenkort schriftelijk beantwoord. Het hoeft immers niet moeilijk te zijn om een paar fietsenrekken te plaatsen, internet/t.v. te regelen en om een pinautomaat te realiseren. De SP vraagt zich af hoe snel de wethouder dit kan oplossen, voordat er te grote schulden ontstaan en de bewoners te grote lasten gaan ondervinden.

Reactie toevoegen

U bent hier