h

Het leven voor marktwerking (vn)

9 december 2024

Het leven voor marktwerking (vn)

9 dec 2024 / essay van Jimmy Dijk

Dit stuk gaat over dat handel iets is van alle tijden. Over dat in de jaren '50 tot '80 de overheid efficiënt en betrouwbaar de belangen van alle burgers en bedrijven diende en dat was prima (ook wel socialisme genoemd). Echter vond de neo‑liberale en kapitalistische politiek dit niet goed en brak dit af en maakte de overheid tot een stuurmiddel van en voor "het grote geld". Zodat die beleid en wetgeving kunnen bepalen in hun voordeel, met alle nadelen voor de werkende klasse tot gevolg: De burger als melkkoe.

Dus de burgers en samenleving als melkkoe, iets om steeds verder uit te buiten en leeg te zuigen door de regerende en bezittende klasse. Een steeds kleinere groep (ook wel de top 1% rijksten genoemd) steeds nog rijker en de rest steeds armer waardoor er geen middenklasse meer overblijft. De zwakste schouders de zwaarste lasten enz.

Dus de overheid legt "het grote geld" en private equity steeds meer in de watten en laat de bevolking in de steek. De uitverkoop van publieke voorzieningen die vaak ook monopolies zijn, met flink hogere prijzen en hyperinflatie (door de winst-prijs-spiraal) tot gevolg. De afbraak van de zorg en het onderwijs, het bewuste woningentekort enz. De overheid doet voor de burgers niks of nauwelijks nog iets (en wat nog wel, komt nog uit de socialistische tijd). Organisaties als de ACM en de onderwijsinspectie kijken bewust weg en controleren en handhaven nauwelijks nog. En bij de schrijnende gevolgen houdt de overheid zich bewust van de domme. Denk bijvoorbeeld aan wat de kinder-opvang-toeslag-ouders en hun kinderen moesten doorstaan, aardbevingsgedupeerden, woningzoekenden en mensen die zorg nodig hebben wat alsmaar duurder wordt maar niet sneller en beter enz. De oplossing die dan wordt voorgehouden, nog meer neo‑liberalisme.. en de neerwaartse spiraal blijft.

Het enige echte medicijn: een overheid die geen afhankelijkheid of belangenverstrengeling met "het grote geld" of private equity meer duldt en het efficiënt en betrouwbaar dienen van de belangen van alle burgers en bedrijven weer op de 1e plaats heeft, ook wel socialisme genoemd.

U bent hier