h

Onverschillig Haarlems stadsbestuur laat hartpatiënt onnodig op straat slapen.

7 juni 2020

Onverschillig Haarlems stadsbestuur laat hartpatiënt onnodig op straat slapen.

Foto: deadlysirius / flickr

In Haarlem ligt een hartpatiënt onnodig drie nachten op straat te slapen, omdat de Haarlemse wethouder Meijs zich verschuild achter de regeltjes. Het SP-raadslid Corine Eckhard trok op tijd aan de bel, maar de wethouder weigerde adequaat in te grijpen. Omdat noch politiek Haarlem, noch het Haarlemse bestuur oog heeft voor de mens achter de cijfers, schreef de SP’er een open brief.

Op dinsdag 2 juni j.l. berichtte het SP-raadslid Corine Eckhard wethouder Meijs over een bewoner van de daklozenopvang HVO-querido. De bewoner werd geschorst door de zogeheten ‘Brede Centrale Toegang (BCT) en de veldregisseur, omdat hij een betalingsachterstand zou hebben. Echter, deze man staat onder bewindvoering. De wethouder weigerde een onderzoek in te stellen ‘want er zit toch altijd een andere kant aan zo’n verhaal’.

Na drie nachten op straat slapen, zonder geld en dus ook zonder eten - want bewoners mogen tijdens een schorsing niet meer bij hun persoonlijke spullen - kwam het verweer van de gemeente Haarlem in de spoedvoorziening. De gemeente wijzigt het standpunt ten aanzien van de eigen verantwoordelijkheid en trok de schorsing per direct weer in. De gemeente wist volgens eigen zeggen niet dat er een bewindvoerder was. “Een verschrikkelijk slap argument!”, aldus Eckhard. “Dinsdag is het nog benoemd in het gesprek met de wethouder.” Daarnaast bestaat er een openbaar register waar de gemeente in had kunnen kijken en er direct naar had kunnen handelen.

Inmiddels is er een brief gestuurd aan de leden van de commissie Samenleving, het griffiebureau en aan het College van B&W. Hierin staat het hele verhaal weergegeven. Als er niemand wil luisteren en er geen oplossingen kunnen worden geboden aan individuele gevallen, dan zit er weinig anders op dan het te blijven melden en voortdurend de verhalen voor het voetlicht te brengen. (U treft het hieronder in de bijlage als PDF aan).

“Een hartpatiënt drie nachten voor niks op straat laten slapen, omdat de wethouder weigert te luisteren naar signalen en meldingen. Dat is werkelijk waar onmenselijk. Volgens mij is het gewoon een kwestie van niet wíllen!”, aldus Eckhard. “Er gebeurt helemaal niets en ik wil dat de wethouder in alle gevallen direct gaat optreden. Het is ronduit asociaal om je achter regels te verschuilen en onverschillig te zijn. Individuen – van welke slag dan ook – die onmenselijk worden behandeld door een Haarlemse zorginstelling moeten worden beschermd”, besluit de SP’er.

Dit is niet een opzichzelf staand probleem. Dit is geen 'uitwas van het beleid'. Het is één van de tientallen problemen die er bestaan in de daklozenopvang. De SP zet zich krachtig in voor deze mensen.


Hieronder treft u de brief aan in PDF.

Reactie toevoegen

U bent hier