h

De sociale vorm van marktwerking: Socialisme

18 september 2022

De sociale vorm van marktwerking: Socialisme

Op de dag van het Prinsjesdag Protest had ik, als wel vaker op zaterdagochtend, radio 1 aan staan:
Nieuwsweekend za 17 september 08:30u - 11:00u

Daar passeerde wat opmerkelijke teksten de revue, o.a.:
(volgende tijdsaanduidingen zijn minuten en secondes vanaf het begin van 't programma)

• rond 26:20
Oprichter van miljardenbedrijf Patagonia, pleit voor een andere vorm van kapitalisme (de meer-meer-meer versie van marktwerking waarin we nu zitten, die enkel leidt tot steeds verdere tweedeling, steeds meer kapitaal in handen van enkele institutioneel steeds-rijker-gemaakten en een steeds groter wordende groep institutioneel steeds-armer-gemaakten) waarbij in Nederland ook werkende mensen institutioneel kwetsbaarder worden gemaakt en daar gewillig misbruik van wordt gemaakt en van schaarstes en de grondwet en mensenrechten voor 't gemak even worden vergeten.

Hiermee lijkt ook het Neoliberalisme te worden bedoeld. Met de alternatieve vorm, lijkt het Socialisme te worden gesuggereerd. En dat blijkt de oprichter en filosoof Yvon Chouinard ook exact zo te bedoelen. Zie bijvoorbeeld ook dit stuk waarin hij ook zijn zorg uit over de invloed van het meer-meer-meer kapitalisme op klimaatverandering.

• rond 48:20
Antwoord op de vraag of een koopkrachtstijging van bijvoorbeeld 3,9% i.c.m. 10% inflatie een vooruitgang is.. ?

• rond 51:30
De EU roept op tot meer sociale economie-denken, economie-denken met een meer menselijk gezicht. Socialisme dus, bij de EU beginnen ze dit nu ook door te krijgen.
Hoe mooi is dat!? : )

ps:
Voor hoe 't Prinsjesdag Protest was, zie o.a. sp.nl, de facebooks en de twitters.

U bent hier